עוד לפני שהתפתחה הרפואה המערבית, לפני שהיו תרופות, האדם גילה את השימוש בצמחי המרפא.
מדובר בתחום הכי עתיק בעולם, שבו השתמשו גם בהודו, בסין,ואפילו ישנם אזכורים רבים לשימוש בצמחי המרפא גם בתנ"ך.
האדם הבין לאט לאט שהוא יכול לנצל את משאבי הטבע לטובתו והחל לחקור מה יכול לעזור לו להבריא ממחלות, לרפא פצעים, חתכים, פריחות ועקיצות, איך הוא בעצם יכול לגרום לעצמו להרגיש יותר טוב.
צמחי המרפא משתייכים למשפחות הבוטניות השונות והם יכולים להיות שיחים, עצים, פרחים, פירות וירקות. בישראל, מקובל לחלק את צמחי המרפא לצמחים מַעֲרָביים וצמחים סיניים.
בתקופות הקדומות אנשים נטו להתבונן בבע"ח כשהם חולים ולראות אילו צמחים הם אוכלים בשביל להתרפא הם הבחינו בכך שדווקא הם אוכלים את החלקים המרים של הצמח בכדי להבריא.
ככל שהתחום התפתח חוקרים התחילו לחשוב שאולי ניתן גם לשלב בין הצמחים וליצור פורמולות, הם גילו באמת שכשמערבבים צמחי מרפא מסוימים חומר פעיל בצמח אחד מאזן את החומר הפעיל בצמח השני ועל ידי כך מקבלים פתרונות נוספים לפתירת, ומניעת מחלות זיהומיות ואחרות.
לדוגמא את צמח הג'ינסנג שידוע בסגולותיו כצמח המסייע לעמוד בהתמודדות מול מצבי לחץ,עוזר לשיפור בתפקוד הכבד, לשיפור הזיכרון, חיזוק המערכת החיסונית, והרגעת מערכת העצבים. נוסיף עוד מספר דוגמאות לכך שניתן לראות שבצמחים רבים ישנן סגולות רפואיות, ושעדיף להשתמש במשאבי הטבע במקום בכימיקאלים.
הידעתם כי הכורכום למשל הנחקר אף רבות ברפואה המערבית מכיל רכיבים שהם אנטי- סרטניים והוא עוזר להפחית את הסימפטומים ואף עוזר להחלים ממחלת הסרטן. ושהוא טוב גם להפחתת הכולסטרול וגם לדלקות מעיים ופרקים.
שרימונים, ארטישוק וירקות אדומים כמו עגבנייה טובים אף הם להפחתת הכולסטרול בדם.
כשלוקחים תרופה בדרך כלל יש לה חומר פעיל אחד שמתמקד על איזור מסוים אך הוא אינו פותר לרוב את שורש הבעיה אלא רק פותר את הסימפטומים או מכהה אותם. כשמשתמשים בצמחי מרפא, ניתן באמצעותם לפתור את שורש הבעיה ולא רק להכהות את הסימפטומים שלה.
בתקופת המקרא, מוזכרים צמחי המרפא לא בשימושם הישיר כצמחי מרפא אלא בשימושם העקיף כשימוש בהם כצמחי בושם וצמחי תבלין. הצמחים המוזכרים במקרא הינם, כצמחי בושם (מור ולבונה, חלבנה, לוט, נכאת), וכצמחי תבלין (שום, בצל, כמון, גד השדה, אזוב וקצח).
ידוע כי גם שלמה המלך החכם והרמב"ם נהגו להשתמש רבות בסגולות צמחי המרפא לריפוי מחלות, פצעים ועוד. היום לעומת פעם ברפואה המערבית ישנם תרופות רבות המתבססות על כימיקאלים, החומר הפעיל מאוד מרוכז ומגיע במינון גבוה לכן הוא עלול לגרום לתופעות לוואי רבות, רצית לקחת כדור לכאב ראש, אבל כשאתה קורא את העלון ונתקל בתופעות לוואי הרבות, אתה מעדיף להגיע לפתרון טיפולי בצורה טבעית, אכן אתה צודק, כי בצמחי המרפא החומרים הפעילים שמופרשים מהם מצויים בכמות קטנה יותר ולכן השימוש בהם עדין יותר כי החומרים הפעילים בכמות הקטנה שמצויה בהם פועלת בהתאמה בסנכרון אחד עם השני, וגורמת להרבה פחות תופעות לוואי מאשר בתרופות הקונבנציונאליות.
כשרוצים להשתמש בצמח מרפא, בצורה של פורמולה או בצמח בודד אחד חשוב מאוד להתייעץ עם מומחה מכיוון שנכון החומרים הפעילים הם אכן עדינים אבל צריך לדעת באיזו כמות לצרוך, לדעת מהם הצמחים שמתאימים לטיפול בבעיה אולי בכלל מתאים להשתמש בפורמולה או רק בשני צמחי מרפא או אפילו אחד.